Skischoenen op maat – slalom zonder pijn

Je merkt het soms als je gewoon een hike doet en je wandelschoenen zitten niet lekker. Dat is vervelend lopen en al stappend werk je aan pijn. Het kan nog veel erger. Bijvoorbeeld tijdens een intensievere sport dan wandelen: skiën! Merk je op de sneeuwhelling dat je skischoenen een beetje klemmen? Of juist wat ruim aanvoelen? Dan sta je letterlijk voor problemen zodra je een afdaling maakt. Zelfs al is het van een blauwe piste. Juist bij skiën moeten je voeten in skischoenen op maat zitten. En maat betekent hier: perfecte pasvorm.

Skischoenen op maat voor pijnloos skivertier

Goed passende skischoenen helpen je adequaat bij je ski-techniek. Je staat er veel beter van op de lange latten. Problemen bij skiën voorkom je meestal door de juiste skischoenen te dragen. Die dienen zo dicht mogelijk om je voet en been te zitten. Skischoenen passen is net even anders dan gewone schoenen passen. Het gaat bij skischoenen niet meteen om het comfortabele. Je voeten worden daar dan wel blij van maar de schoenhoeken voor je benen kunnen zomaar fout zijn. En dan ga je ook verkeerd skiën. Gelukkig zijn er bootfitters; die helpen je professioneel aan skischoenen op maat.

Maak van skischoenen geen sluitpost

Mooie ski’s mogen best een paar centen kosten. En je kijkt ook niet echt op van het vrij hoge uurtarief voor persoonlijke skilessen. Alleen worden de skischoenen vaak nog wel het ondergeschoven kindje. En dat is jammer. Want als je na een uurtje skiën al naar de après-ski verlangt omdat je voeten pijn doen, dan gaat er iets verkeerd. Het steekt erg nauw met je voeten wanneer je de helling afgaat. Want de ruimte tussen voet en skischoen kan beslist niet te groot zijn. Een wat slappe schoen mag dan wel comfortabel zitten, maar eenmaal op de piste heb je meer plezier van schoenen die een zekere stijfheid hebben. En zelfs de gradatie van die stijfheid verschilt per persoon. Dat heeft te maken met je lichaamsgewicht en ook je ski-level. Het voetbed is ook een dingetje. De standaard voetbedjes kun je er beter meteen uithalen. Laat je door de bootfitter adviseren over echt goede voetbedden.

Haal advies bij de bootfitter

De ene voet is de andere niet, de bootfitter ziet deze wijsheid elke dag weer voorbijkomen. Sommige mensen hebben hoge wreven, anderen lopen rond op platvoeten en een derde heeft te maken met vrij brede kuiten. Al die kenmerken moeten wel vertaald naar de juiste skischoenen op maat. Je weet dat je bestaande skischoenen niet goed zijn als je op je laatste skivakantie de volgende problemen ervoer:

  • Zere kuiten
  • Pijnlijke scheenbenen
  • Dove tenen
  • Tintelende tenen

Skischoenen op maat heb je zo bij de bootfitter

Wees de voetproblemen voor en maak een afspraak met een bootfitter. Neem je oude schoenen dan wel even mee want soms kan de bootfitter die schoenen alsnog op maat maken voor je. In elk geval moeten herstelde of nieuwe skischoenen op maat zo zitten dat je je tenen net vrijhoudt van de voorkant van de schoenen. Dat is belangrijk omdat wanneer je gaat skiën, je voeten de ski’s direct aansturen. En dus ook je schoeisel. Voel je nu ietsje ruimte in je schoenen, dan gaat het draaien met je ski’s meteen lastiger. En kun je ook nog de controle verliezen. Ook al heb je topski’s, dan nog kun je de grip kwijtraken. Dus even een half uurtje de bootfitter bezoeken voor je de sneeuw induikt, dat is beslist niet dom.